Brandstof voor je dagelijks leven

Liftkracht

Inspiratie I richting I Inzicht I methodiek

Art-based learning

Vanuit mijn nieuwsgierigheid en fascinatie voor het ontdekken van nieuwe dingen kwam ik in aanraking met Art-based learning. Niet leren over het kunstwerk maar middels het kunstwerk nieuwe inzichten krijgen. Het is een prachtige manier om vanuit een ander perspectief een vraagstuk te benaderen. Het kan je verfrissende invalshoeken geven!

 Inspiratie I richting I inzicht I Methodiek

Wat is het?

Ik doe niet teveel uit de doeken omdat ik graag wil dat je van begin tot eind gaat ervaren wat het is. Het is uitermate geschikt voor nieuwsgierige mensen dus. Het bijzondere is dat het ook prachtig uitpakt voor mensen die niets met kunst hebben maar wel de nieuwsgierigheid voelen. 

Voor de deelnemers die tot nu toe met mij op pad zijn geweest werkt het als een nieuw startpunt, een aanjager van denken, 1001 mogelijkheden zien, bewustwording van wat voor jou op dit moment echt belangrijk is. Daarnaast kan je, als je eenmaal ervaren hebt hoe het werkt, deze methode ook inzetten voor jouw klanten of collega’s. Twee vliegen in een klap dus!

 Benieuwd hoe kunst voor jou werkt? Ik neem je graag mee!

inspiratie I Richting I inzicht I methodiek

Agenda

Je kunt deelnemen op:

Dinsdag 16 augustus 11.00 – 14.00 uur
Woensdag 28 september 14.30 – 17.00 uur

Praktisch:

Duur ongeveer 3 uur
Kunstmuseum Den Haag I of ander museum in Den Haag

Toegang tot het museum is voor eigen rekening (gratis met museumkaart)
Inclusief koffie/thee/frisdrank

Kosten om deel te nemen bedraagt € 85,- exclusief btw.

Aanmelden heb ik zo makkelijk mogelijk gemaakt: stuur een mail naar: mail@liftkracht.nl

Je ontvangt de bevestiging en betaallink in je inbox.

Passen bovenstaande data je niet en wil je graag eens mee, stuur een mail en ik hou je op de hoogte.

Wanneer doe jij mee?

aanmelden kan via het formulier hieronder

Ik ga met je mee!

vrijheid I plezier I vaardigheden I energie

Wat anderen zeggen

Over de verveling heen kijken naar een abstract schilderij. Dit is iets wat ik, tot deze kennismaking met Art-based learning, nooit heb begrepen. En hier zit ik zelf, bijna een uur te kijken en steeds nieuwe dingen te ontdekken. Nieuwe dingen in het schilderij, in mijn vooroordelen over abstracte kunst en met name hoe mijn gedachten kunnen werken.

In een vol uur met mijn persoonlijke vraag aan de slag en daarna een schilderij mij laten kiezen, in plaats van ik het schilderij. Mijn intuïtie en mijn ratio worden hier ter plekke intern ter discussie gesteld.
Deze middag is een aanrader voor introspectie en reflectie. Verwacht niet direct pasklare antwoorden, maar clue’s naar ..wat het antwoord ook kan zijn.

Angelique Schrama, Executive Coach Mission Matters

Angelique schreef er zelf ook een blog over, deze lees je hier!

Machella heeft mij op een ontspannen manier kennis laten maken met Art-Based learning.  Voor mij was het een mooie, zeer toegankelijke manier van communiceren met je eigen voelen en “weten”. Als creatief- coach zie ik dit als een extra tool om direct toe te kunnen passen. Heel waardevol! En Machella haar kracht is dat ze er direct een ontmoetings moment van maakt met anderen professionals.  Super!

Jacobine van de Ree, Creatieve coaching en advies

Jacobine schreef er zelf ook een persoonlijke post over, lees het hier.

Het Kunstmuseum in Den Haag, met zo een mooie locatie moest het ook wel iets bijzonders zijn…. en dat was het ook!

Een eigen vraag stellen… die voor jou speelt in je leven. Aansluitend op zoek naar een schilderij wat je aantrekt. In het begin best lastig omdat je veel ziet en er volop keuze is, maar toch wordt je aangetrokken tot een schilderij. Dat maakte het ook zo bijzonder, allemaal hadden we iets eigens bij ons schilderij/kunstwerk. Daarna kijken, kijken en niet zomaar vluchtig kijken, maar echt kijken, met 100% aandacht en vanaf andere plekken misschien of juist alleen vanaf die positie. Gevolgd door associaties en emoties, jouw gevoel wat roept het op. Om vervolgens je eigen vraag te koppelen aan het kunstwerk. Is er een rode draad? Waren er paralellen? Wat kan met jouw vraag te maken hebben?

Het was best een moeilijke workshop. Te beginnen met het feit dat je je hoofd leeg moet krijgen en focus te leggen op alleen hetgeen waarvoor je hier bent. Maar wat ben ik blij dat ik ben gegaan met een kleine aansporing van Machella om tijd te maken;-).

Mijn leidraad? LOSLATEN en ACCEPTEREN, THE BEAUTY OF IMPERFECTION en vooral DOEN!!!

Machella, ik wil je nogmaals bedanken voor je input, kunde en inzicht, de andere manier van kijken…

Liesbeth de Moet Zomerhuis interiors

De kennismaking met art-based learning was onthaastend, verrijkend en
in 1 woord geweldig!
Wat het mij gebracht heeft? Veel meer aandachtig zijn voor wat er om mij heen IS. En niet om wat er om mij heen GEBEURD..
Kunst heeft mij geholpen om op een andere en vooral  aandachtige manier te kijken naar een vraagstuk. Hierdoor ben ik mij  nog bewuster dat de natuur mij helpt om te onthaasten en met zachtheid naar dingen te kijken.

Caroline Haan, Coach & trainer in employee branding en innovatie

Een prachtig instrument om je te inspireren out of the box te denken. Jezelf te ontroeren.

Nadat ik het kunstwerk had uitgekozen kon ik volledig losgaan in associëren en verbeelden. Bekijkend of ik dit als richting voor de vraag die ik mezelf eerder stelde zou kunnen toepassen.

Ik werd uitgedaagd om eens te kijken vanuit andere perspectieven en wat was dat prachtig. Compleet nieuwe beelden kwamen boven. Die inderdaad aansloten op de vraag die mij nu zo bezighoud. Het was een feest voor mij.

Hyacinthe van Emst, Natuurcoach en interviewer

Hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer je ziet… Onder leiding van Machella Boot gingen we op verwondertocht in het Kunstmuseum.

Ze nodigde ons uit om uitgebreid stil te staan bij een kunstwerk dat bij ons resoneerde. Door te observeren en associaties naar binnen te laten komen, ontdekten we wat een kunstwerk op een dieper niveau te vertellen heeft. Er borrelden gedachten naar boven waarvan ik me eerst niet bewust was.

Er ontstond vanzelf een verhaal. Maar ook kwam er een stroom aan indrukken en beelden los, die ik nog langer op mij wil laten inwerken. Een interessante ervaring die nieuwe gezichtspunten oplevert. Een aanrader als jij ook op een andere manier aan de slag wil met je eigen onderzoeksvraag.

Sigrid van Iersel, verhalenmaker en storytellingcoach

Sigrid beschreef haar ervaringen in een persoonlijk blog: 

Gallery

“Kies een schilderij dat aan jou trekt,” zei Machella Boot. Want nuchtere Paulien moest intuïtief een kunstwerk uitzoeken om “het gesprek mee aan te gaan”. Oké, en zo stond ik vervolgens een half uur naar een f*cking bananenschil te kijken.

Maar goed, boven het werk staat gekrabbeld (als je goed kijkt) “Beste P,”. Dus ja, het werk sprak mij letterlijk aan 🙂 Ik vond dat van mezelf nogal een oppervlakkige reden om dit werk uit te zoeken. Want kunst heeft voor mij vaak een elitaire bijsmaak. Maar met Art-based Learning gaat het niet om wat je van een kunstwerk weet, welke stroming het is, of welke bedoeling de kunstenaar ermee had. Het gaat erom wat JIJ erin ziet. En je hoeft gelukkig niet ingewikkeld te doen over diepzinnige betekenissen.

Met de opdrachten die ik kreeg en het schilderij waarin ik helemaal verzonk, leek deze ervaring wel een soort paddotrip 🙂 Als schrijver denk ik altijd in taal, en het was heel interessant om nu eens die beeldende kant van m’n brein aan het werk te zetten.

Als je naar kunst gaat kijken en je duikt er helemaal in met vrije associaties, dan worden er allerlei onbewuste, creatieve processen in je hoofd ingezet. Niet leren óver kunst, maar dóór kunst. Je krijgt zo ineens nieuwe ideeën voor problemen die eerder onoplosbaar bleken.

Ik heb onwijs genoten en wat fijn dat we ook gewoon konden lachen, praten en een bakkie drinken in dat prachtige museum. En vervolgens naar huis met veel ideeën om nog meer mooie dingen te maken in mijn werk.

Art-based learning raad ik aan iedereen aan die wel een creatieve boost kan gebruiken, voor zowel werk- als privékwesties.

Paulien Derwort, tekstschrijver en journalist

Machella, jouw enthousiasme heeft me nieuwsgierig gemaakt naar ‘Art-Based Learning’.
Wat kun je leren van kunst? Binnenkomen met een vraag en benieuwd waar je mee naar buiten loopt.
Het is weer zo’n ervaring; waarvan ik me zelf wel vaker hoor zeggen: Dat zou ik vaker willen doen 😉

Even tijd, ruimte en aandacht voor mezelf. Een mooi cadeau!

Barbara Martinus, Quali-Tijd Life & Career Coaching