Brandstof voor je dagelijks leven

Liftkracht

Inspiratie I richting I Inzicht I methodiek

Art-based learning

Vanuit mijn nieuwsgierigheid en fascinatie voor het ontdekken van nieuwe dingen kwam ik in aanraking met Art-based learning. Niet leren over het kunstwerk maar middels het kunstwerk nieuwe inzichten krijgen. Het is een prachtige manier om vanuit een ander perspectief een vraagstuk te benaderen. Het kan je verfrissende invalshoeken geven!

 Inspiratie I richting I inzicht I Methodiek

Wat is het?

Ik doe niet teveel uit de doeken omdat ik graag wil dat je van begin tot eind gaat ervaren wat het is. Het is uitermate geschikt voor nieuwsgierige mensen dus. Het bijzondere is dat het ook prachtig uitpakt voor mensen die niets met kunst hebben maar wel de nieuwsgierigheid voelen. 

Voor de deelnemers die tot nu toe met mij op pad zijn geweest werkt het als een nieuw startpunt, een aanjager van denken, 1001 mogelijkheden zien, bewustwording van wat voor jou op dit moment echt belangrijk is. Daarnaast kan je, als je eenmaal ervaren hebt hoe het werkt, deze methode ook inzetten voor jouw klanten of collega’s. Twee vliegen in een klap dus!

 Benieuwd hoe kunst voor jou werkt? Ik neem je graag mee!

inspiratie I Richting I inzicht I methodiek

Agenda

DEELNEMEN

Je hebt mij er al vaker over horen praten of heb je er iets over gezien op social media.
Ik ben al ruim 2,5 jaar zo enthousiast over Art-Based Learning.
Inmiddels heb ik mijn eigen vorm en concept ontwikkeld, met een naam die nog beter weergeeft
waar het om draait: De kunst van anders kijken.

Ik nodig je uit om het dit najaar te ervaren.
Of je nu al bekend bent met het concept of helemaal nieuw bent, het gaat je ongetwijfeld
nieuwe invalshoeken en denkrichtingen geven.
Dit zijn de data en de inspirerende musea die ik voor je geselecteerd heb:

*30 augustus 2023 Kunsthal Rotterdam
*27 september 2023 Museum Prinsenhof Delft
*25 oktober 2023 Museum Dordrecht
* 22 november locatie volgt
* 13 december locatie volgt

 

We ontmoeten elkaar om 13.00 uur voor de ingang van het museum.
De kunst van ander kijken in het museum is van 13.00 tot 16.00 uur.

Voor wie zin heeft om andere deelnemers te leren kennen, bij te praten: we gaan aansluitend we bij een locatie dicht in de buurt een drankje drinken. Ik trakteer op het eerste drankje!
Je besluit eenvoudig of je aansluit aan het einde van de kunst van anders kijken.

Praktisch
• Tijd: 13-16 uur en voor wie wil na afloop een drankje
• Toegang tot het museum is voor eigen rekening (gratis met museumkaart)
Inclusief koffie/thee/frisdrank in het museum.
• Investering € 85,- excl. btw

Aanmelden heb ik zo makkelijk mogelijk gemaakt: stuur een mail naar: mail@liftkracht.nl

Je ontvangt de bevestiging en betaallink in je inbox.

Passen bovenstaande data je niet en wil je graag eens mee, stuur een mail en ik hou je op de hoogte.

Wanneer doe jij mee?

aanmelden kan via het formulier hieronder

Ik ga met je mee!

vrijheid I plezier I vaardigheden I energie

Wat anderen zeggen

Over de verveling heen kijken naar een abstract schilderij. Dit is iets wat ik, tot deze kennismaking met Art-based learning, nooit heb begrepen. En hier zit ik zelf, bijna een uur te kijken en steeds nieuwe dingen te ontdekken. Nieuwe dingen in het schilderij, in mijn vooroordelen over abstracte kunst en met name hoe mijn gedachten kunnen werken.

In een vol uur met mijn persoonlijke vraag aan de slag en daarna een schilderij mij laten kiezen, in plaats van ik het schilderij. Mijn intuïtie en mijn ratio worden hier ter plekke intern ter discussie gesteld.
Deze middag is een aanrader voor introspectie en reflectie. Verwacht niet direct pasklare antwoorden, maar clue’s naar ..wat het antwoord ook kan zijn.

Angelique Schrama, Executive Coach Mission Matters

Angelique schreef er zelf ook een blog over, deze lees je hier!

Machella heeft mij op een ontspannen manier kennis laten maken met Art-Based learning.  Voor mij was het een mooie, zeer toegankelijke manier van communiceren met je eigen voelen en “weten”. Als creatief- coach zie ik dit als een extra tool om direct toe te kunnen passen. Heel waardevol! En Machella haar kracht is dat ze er direct een ontmoetings moment van maakt met anderen professionals.  Super!

Jacobine van de Ree, Creatieve coaching en advies

Jacobine schreef er zelf ook een persoonlijke post over, lees het hier.

Het Kunstmuseum in Den Haag, met zo een mooie locatie moest het ook wel iets bijzonders zijn…. en dat was het ook!

Een eigen vraag stellen… die voor jou speelt in je leven. Aansluitend op zoek naar een schilderij wat je aantrekt. In het begin best lastig omdat je veel ziet en er volop keuze is, maar toch wordt je aangetrokken tot een schilderij. Dat maakte het ook zo bijzonder, allemaal hadden we iets eigens bij ons schilderij/kunstwerk. Daarna kijken, kijken en niet zomaar vluchtig kijken, maar echt kijken, met 100% aandacht en vanaf andere plekken misschien of juist alleen vanaf die positie. Gevolgd door associaties en emoties, jouw gevoel wat roept het op. Om vervolgens je eigen vraag te koppelen aan het kunstwerk. Is er een rode draad? Waren er paralellen? Wat kan met jouw vraag te maken hebben?

Het was best een moeilijke workshop. Te beginnen met het feit dat je je hoofd leeg moet krijgen en focus te leggen op alleen hetgeen waarvoor je hier bent. Maar wat ben ik blij dat ik ben gegaan met een kleine aansporing van Machella om tijd te maken;-).

Mijn leidraad? LOSLATEN en ACCEPTEREN, THE BEAUTY OF IMPERFECTION en vooral DOEN!!!

Machella, ik wil je nogmaals bedanken voor je input, kunde en inzicht, de andere manier van kijken…

Liesbeth de Moet Zomerhuis interiors

De kennismaking met art-based learning was onthaastend, verrijkend en
in 1 woord geweldig!
Wat het mij gebracht heeft? Veel meer aandachtig zijn voor wat er om mij heen IS. En niet om wat er om mij heen GEBEURD..
Kunst heeft mij geholpen om op een andere en vooral  aandachtige manier te kijken naar een vraagstuk. Hierdoor ben ik mij  nog bewuster dat de natuur mij helpt om te onthaasten en met zachtheid naar dingen te kijken.

Caroline Haan, Coach & trainer in employee branding en innovatie

Een prachtig instrument om je te inspireren out of the box te denken. Jezelf te ontroeren.

Nadat ik het kunstwerk had uitgekozen kon ik volledig losgaan in associëren en verbeelden. Bekijkend of ik dit als richting voor de vraag die ik mezelf eerder stelde zou kunnen toepassen.

Ik werd uitgedaagd om eens te kijken vanuit andere perspectieven en wat was dat prachtig. Compleet nieuwe beelden kwamen boven. Die inderdaad aansloten op de vraag die mij nu zo bezighoud. Het was een feest voor mij.

Hyacinthe van Emst, Natuurcoach en interviewer

Hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer je ziet… Onder leiding van Machella Boot gingen we op verwondertocht in het Kunstmuseum.

Ze nodigde ons uit om uitgebreid stil te staan bij een kunstwerk dat bij ons resoneerde. Door te observeren en associaties naar binnen te laten komen, ontdekten we wat een kunstwerk op een dieper niveau te vertellen heeft. Er borrelden gedachten naar boven waarvan ik me eerst niet bewust was.

Er ontstond vanzelf een verhaal. Maar ook kwam er een stroom aan indrukken en beelden los, die ik nog langer op mij wil laten inwerken. Een interessante ervaring die nieuwe gezichtspunten oplevert. Een aanrader als jij ook op een andere manier aan de slag wil met je eigen onderzoeksvraag.

Sigrid van Iersel, verhalenmaker en storytellingcoach

Sigrid beschreef haar ervaringen in een persoonlijk blog: 

Gallery

“Kies een schilderij dat aan jou trekt,” zei Machella Boot. Want nuchtere Paulien moest intuïtief een kunstwerk uitzoeken om “het gesprek mee aan te gaan”. Oké, en zo stond ik vervolgens een half uur naar een f*cking bananenschil te kijken.

Maar goed, boven het werk staat gekrabbeld (als je goed kijkt) “Beste P,”. Dus ja, het werk sprak mij letterlijk aan 🙂 Ik vond dat van mezelf nogal een oppervlakkige reden om dit werk uit te zoeken. Want kunst heeft voor mij vaak een elitaire bijsmaak. Maar met Art-based Learning gaat het niet om wat je van een kunstwerk weet, welke stroming het is, of welke bedoeling de kunstenaar ermee had. Het gaat erom wat JIJ erin ziet. En je hoeft gelukkig niet ingewikkeld te doen over diepzinnige betekenissen.

Met de opdrachten die ik kreeg en het schilderij waarin ik helemaal verzonk, leek deze ervaring wel een soort paddotrip 🙂 Als schrijver denk ik altijd in taal, en het was heel interessant om nu eens die beeldende kant van m’n brein aan het werk te zetten.

Als je naar kunst gaat kijken en je duikt er helemaal in met vrije associaties, dan worden er allerlei onbewuste, creatieve processen in je hoofd ingezet. Niet leren óver kunst, maar dóór kunst. Je krijgt zo ineens nieuwe ideeën voor problemen die eerder onoplosbaar bleken.

Ik heb onwijs genoten en wat fijn dat we ook gewoon konden lachen, praten en een bakkie drinken in dat prachtige museum. En vervolgens naar huis met veel ideeën om nog meer mooie dingen te maken in mijn werk.

Art-based learning raad ik aan iedereen aan die wel een creatieve boost kan gebruiken, voor zowel werk- als privékwesties.

Paulien Derwort, tekstschrijver en journalist

Machella, jouw enthousiasme heeft me nieuwsgierig gemaakt naar ‘Art-Based Learning’.
Wat kun je leren van kunst? Binnenkomen met een vraag en benieuwd waar je mee naar buiten loopt.
Het is weer zo’n ervaring; waarvan ik me zelf wel vaker hoor zeggen: Dat zou ik vaker willen doen 😉

Even tijd, ruimte en aandacht voor mezelf. Een mooi cadeau!

Barbara Martinus, Quali-Tijd Life & Career Coaching

Ik ben iemand die altijd druk is, en altijd in beweging. Maar ik hou ook ontzettend van kunst en ik vind het heerlijk om in een museum te zijn, dus het Art-Based Learning programma van Machella was voor mij een perfecte manier om mezelf te stimuleren om een keer alle rust te nemen om in een stimulerende omgeving na te denken over wat het antwoord zou kunnen zijn op een vraag die mij bezighield. Onder de deskundige en positieve begeleiding van Machella ging het bijna vanzelf: ik had niet verwacht dat ik zo gelukkig zou kunnen worden van bijna een uur lang naar hetzelfde kunstwerk kijken, maar dat is precies wat er gebeurde. Het was niet alleen een waardevolle ervaring omdat ik zo genoten heb van de tijd in het museum: ik heb ook heel veel geleerd!

Susannah Herman, Blogger, schoolleider

Ik vind het altijd leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Toen ik een post van Machella zag over Art-Based Learning wilde ik daar meer van weten. Het zelf ervaren.

En wat een mooie ervaring was het! Met een vraag in je hoofd een kunstwerk het antwoord laten geven. Het lijkt magisch, maar het proces – waar Machella ons stap voor stap doorheen nam – zorgde ervoor dat precies dit gebeurde. Het heeft me een nieuwe manier gegeven om vragen aan te vliegen, die ik nu ook zelf kan toepassen. Eigenlijk zou iedereen dit een keer zelf moeten ervaren!

Margot van Brakel, Key-note speaker, auteur 

Vooraf wist ik niet goed wat ik kon verwachten, ik was zelfs een beetje sceptisch. Hoezo kan een kunstwerk mijn vraag beantwoorden? En natuurlijk ben ik verrast, dat snap je. Het intensieve kijken, van objectief naar subjectief, geeft inzichten die ik niet eerder had. Een bijzondere ervaring! Machella begeleidt dit op een fijne manier. Ze is er op de juiste momenten en weet een veilige sfeer te creëren binnen de groep.

Gerdien van Druten, communicatieadviseur

Wat heb ik genoten van de ochtend in het prachtige Kunstmuseum in Den Haag. En wat had Machella het weer zorgvuldig voorbereid. Een paar dagen vooraf kregen we bericht met de uitnodiging een vraag te formuleren die al een tijdje speelt in je leven. Dat zette me al ‘aan’. Als ware gastvrouw loodste ze ons naar de tentoonstelling waar de kunstwerken ons ‘riepen’. De vragen die horen bij de verschillende fasen, leken me eerst wat vaag. Maar zodra ik voor mijn kunstwerk zat, was ik geconcentreerd aan het kijken naar wat er feitelijk te zien was op het schilderij. Wat fijn dat ik er niets van hoef  te weten of te vinden. Alleen maar feiten. Daarna vrij associëren en eventueel de associaties aan je vraag koppelen. Het leverde me licht, lucht, ruimte en speelsheid op. Precies wat ik nodig had om een antwoord te krijgen op mijn vraag. Een geweldige ervaring.

Joke van Diest trainer, coach,trainingsacteur